Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Karlslunds IF FK
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Karlslunds IF FK.
Karlslunds IF FK
Följ oss för uppdateringar
Nu när kylan biter sig fast någorlunda så kommer frågor från spelare, ledare och föräldrar när och hur man ska göra med utomhusträning. Därför passar vi på att damma av en gammal nyhet om just kyla och träning.
Det första man kan säga är att kyla och kall luft inte är farligt för oss utom i ytterst extrema fall. Det är den kalla, torra luften som kan vara jobbig att få i lungorna och som gör att luftrören drar ihop sig och man får astmaliknande symptom. Man kan även utveckla en typ av ansträngningsastma men det finns inga exakta gradangivelser, utan det är helt individuellt. Vissa kan få det vid -10, andra vid -25 och andra får det aldrig. Detta är endast i hårt arbete i extrem kyla. Jämför man värme och kyla, så är värme betydligt farligare för människokroppen.
Bestäm därför i ert lag vid vilken temperatur när och om ni ställer in. Man kan vid tveksamhet prova och eventuellt kör lite kortare träning om ni tycker det.
Tidigare urklipp från nätet (träningslära.se) angående klädsel och vikten av det vid kallt väder:
Det är bra att sikta på att ha tre lager på sig när det är kallt.
Ett inre lager (t ex lätt polyester) som har direkt kontakt med huden och som egentligen inte absorberar fukt, utan transporterar fukten till det yttre lagret där fukten kan dunsta. Mittenlagret (t ex polyester fleece), som fungerar som primär isolering och det yttre plagget, som syftar till att överföra fukten till luften, samtidigt som det yttre lagret ska avvärja vind och regn. Hård svettning kan lätt överstiga det yttre lagrets förmåga till överförbarhet vilket gör att fukt kan samlas på insidan, detta trots eventuella blixtlås för ventilation runt armhålorna. Det yttre lagret ska därför helst inte användas vid träning (om det inte regnar eller blåser väldigt mycket), men ska användas under viloperioder.
Behovet av isolering under aktivitet kan variera med förändringar i temperaturen och motionens intensitet. När intensiteten ökar kommer behovet av kläder för isolering att minska. Människor svettas olika mycket och det är därför svårt att använda sig av någon form av enhetlig standard. Man bör anpassa kläder enligt sina egna behov. Ett vanligt misstag många gör är att de har på sig kläder som är anpassade för vila när de ger sig ut och är därmed ”överklädda” när aktiviteten hållit på ett tag.
Ovan text är hämtad från Joel Hallström, legitimerad sjukgymnast från Karolinska Institutet med vidareutbildning inom manuell terapi, idrottsmedicin och idrottspsykologi.
Lite mer om träning i kyla:
iform.se: Det är aldrig för kallt för att träna
träningslära.se: Träning och kyla
Är du fortfarande osäker på detta eller upplever att du kanske har ansträngningsastma, ta kontakt med din vårdcentral för mer frågor och hjälp.
Kommentera
Du måste logga in för att kommentera